Z okazji smakowego Zmysłowego Piątku postanowiłam przygotować Zosi minidegustację serów.
W Szwajcarii serów
mamy pod dostatkiem. I dzięki Bogu, bo wszyscy je uwielbiamy i
pochłaniamy w olbrzymich ilościach. Smakiem w ogóle nie przypominają
polskich "serów". Każdy gatunek ma charakterystyczny smak i aromat.
Zosia spróbowała już bardzo wielu, ale nigdy nie degustowała różnych rodzajów sera naraz. Tym razem postanowiłam dać jej wybór i przygotowałam minideskę serów.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgf3KRtjy9wtRBOMiLo3j0U8Upzr-SS4irMrDsTPo15rYMdHDZzgQ_w5QZQqe1_BywO9pxjrKdY_FHVs5q8DPLw0JMkbL3LRhX256eSp-sf_GMEWv60sbLKQUCC-mTUqdh5CbOm12VyAOSx/s640/P1090199+%25282%2529.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgy4kQ-ZZUSzv77hBcDBwblB8grh_QN8IBJCmEZNyf7eIab0JYosw2dcp5BQyzXko9e0ZJwhLUUESmSX6vZRvMVkgcfNS5Gvoj9C4k4KfSvbfBv3XEfbM6L6Fmfp5KSr5w580udj9hAYf35/s640/P1090224+%25282%2529.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcucNoWZlmEECAGuafNE0bCo34ooaIrboh_9s1VOG5qPGpUHrB8jqndIwxSdI2tviCsFwZA1QbVNMNQWJgnPsT_qlxjXSEtbxdjKAUXJLDIIpsPb_uiKWlSjj6iO4KK3-pX67K1XjI66_P/s640/P1090218+%25282%2529.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOZmaHElLKA2h4CysUw0YYOM2yJDC1rxC1gL6nLBiFJUdOSRIHsl7TU2puEqXGHbcqPYAjyNQkSKU14gpJoJxNwKpt0snJNHlNyVaToRoYLsRHlZzmq3uDeY2TmFpkbE5hEnm7R9jKG7c/s640/P1090210+%25282%2529.jpg)
Okazało się, że Zosia ma już konkretne preferencje. Im intensywniejszy zapach i smak, tym lepiej.
Jeden z serów nie zyskał jej
uznania. Po pierwszym kęsie odłożyła. Obejrzała z każdej strony.
Spróbowała jeszcze raz i zdegustowana oddała Mamie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUoHPSnJ1X2L6LU4cGn13PwW5hzidwHPBSTxhmILE-zh-lURQZlooUsSWJ2NJBntoQyhS_4KLwUxbDhUCJfA0IfAxzyRYOaMXrXWuwRBYtGjuMW1atPokcvtXVWys7SLE2EhX_M31lOCZz/s400/P1090231+%25282%2529.jpg)
Przy okazji tematu serowego kilka migawek z ostatniej wizyty w fabryce sera w Gruyère. Więcej o tym miejscu możecie poczytać tu. Warto dodać, że prawdziwy
ser Gruyère jest wytwarzany wyłącznie w tym regionie i nigdzie indziej na świecie. Jest jednym z najbardziej popularnych serów szwajcarskich. I jest przepyszny. Przy pierwszej wizycie Zosia
była trochę za mała, żeby coś zrozumieć. Za drugim razem uważnie
przyglądała się procesowi robienia sera.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjShcK3K-Xl-CfhGO_-cfaRN5UQ-22CqfUd3gLmC8eY2DIkvNg05TskbqlEXL8cWllqjmIKJktGC3VIKsJjQE9T9cQf_JT_-M2a5sGtgxUd3B76-AXixpvsjkbsU1EZTqbw5fejeaGIANZQ/s400/DSC03661+%25282%2529.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDnKSYCRE2hWjOvEnzcowWBUAjs98ifTgh0McMjC-OG3B2aZzfImN185MmuNb-0g4pHkHofOHNh4cBjf3gcabg1aqwOAZUlq43Y_cX6af4UaE5t9vxNPvpDI2ip_73ax1boNctyL37XGP5/s400/zdj%C4%99cie+(2).jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtJzRUzEJ-fW-pZiQXlaHi-FYIr7UQbMffY84kZksv5q1A4QoaRQXr6wfLo7r7xIpTes7JBTLTo6Fktj8wNLR-DA5XdhKYIpcTQoQJScU_EfYmifSpnHFlXDwK1NC2_fKmZFbLjqhGmUQ/s400/zdj%25C4%2599cie-1+%25282%2529.jpg)
Mmmm, jak smakowicie :) i ja uwielbiam sery wszelkiego typu.
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie!:-)
OdpowiedzUsuń